пʼятницю, 31 січня 2014 р.



 О ФИНАНСИРОВАНИИ ОБРАЗОВАНИЯ И ЗАРПЛАТЕ УЧИТЕЛЕЙ  НА 2014 ГОД
Завдяки технологіям влади кожен учитель щомісяця недоотримує від 700 до 2000 грн. Про це заявила голова Комітету ВР з питань науки та освіти Лілія Гриневич під час круглого столу, присвяченого підсумкам функціонування освітньої галузі у 2013 році та прогнозам щодо можливого розвитку ситуації в 2014 році. За словами голови профільного парламентського комітету, минулого року в освіті і науці продовжувалася криза, що поглиблюватиметься у 2014 році. "У бюджеті на наступний рік знову закладено недофінансування, внаслідок чого далі закриватимуться школи, а витрати перекладатимуться на батьків. Це означає, що поглиблюватиметься розрив між освітніми можливостями дітей із сімей з різним матеріальним становищем, освіта в Україні відтворює бідність", - підкреслила Гриневич.
"Минулого року нічого не зроблено для підвищення матеріального статусу вчителя. Середня оплата праці в промисловості становить 3836 грн. (за жовтень), а в освіті - 2616 грн.
 Варто зазначити, що незважаючи на заяви прем’єра Азарова,  Держбюджет не передбачає підвищення розміру посадового окладу працівника 1 тарифного розряду ЄТС та збільшення мінімальної заробітної плати з 1 січня 2014 року.    
"Наступного року, відповідно до рішення Мінсоцполітики, 100 млн грн буде виплачено одноразової адресної допомоги молодим працівникам. Але така допомога буде одноразовою. А що далі?
В бюджеті  на 2014 р.видатки на методичне та матеріально-технічне забезпечення діяльності навчальних закладів… зменшено на 87%.
Фінансування всеукраїнських та міжнародних олімпіад і конкурсу "Учитель року" буде зменшено на 50%, порівняно з минулим роком, а Національний центр "Мала академія наук України" отримає нинішнього року на 7,6% менше.  Видатки на фізичну і спортивну підготовку учнівської та студентської молоді зменшено на 12,6%.
Істотно уріжуть фінансування заходів з реалізації Європейської хартії регіональних мов або мов меншин— на 71,4%.
"У 2013 р. президент обіцяв завершити програму "Шкільний автобус", — зауважує Лілія Гриневич. — Але для її завершення бракує 1200 автобусів і 446 млн грн відповідно. Кошти на автобуси разом з коштами на підручники і комп'ютери закладені у статтю видатків, які напряму будуть розподілятися Кабінетом міністрів України. Окрім зазначених видатків, у цю статтю збито докупи все — і будівництво житла незахищеним верствам населення, і освітні програми, і програми для інвалідів. На все планується виділити 3,5 млрд. грн".
На проведення зовнішнього оцінювання та моніторинг якості освіти Українським центром оцінювання якості освіти та його регіональними підрозділами нинішнього року виділять на 4,5% (5,5 млн грн.) менше, ніж торік.
Освіта отримає копійки порівняно з мільярдами, виділеними на владу і силовиків!

Читайте про це в статті Оксани Онищенко в  «Дзеркало тижня. Україна».

Немає коментарів:

Дописати коментар